logo klein

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Fliertel (www.fliertel.nl) en Troostheide (www.troostheide.nl) hebben hun kwaliteiten gebundeld en verzorgen nu ook de levering en installatie van complete Zonne-energie installaties voor bedrijven en particulieren.

Wij hebben ons in de materie verdiept; we hebben leveranciers bezocht, informatie verzameld, aan beursbezoek gedaan, scholing ontvangen bij diverse producenten om te kunnen opereren als erkend ZonneInstallateur.

Zonne-energie iets voor u?

  • Is het de moeite waard?
  • Wat is de besparing?
  • Hoe zit het met die subsidies?
  • Wie kan ik om advies vragen?

Veel woningen hebben een dakvlak vrijwel exact op het zuiden georiënteerd, ideaal dus voor een zonnepanelen installatie. Maar ook als het dakvlak meer oost of west georiënteerd is kan er voldoende rendement gehaald worden.

De panelen

Er worden overal op de wereld zonnepanelen geproduceerd. In Europa Azië Amerika enzovoorts. De panelen hebben een vermogen (Wp.=Watt-piek) variërend van 180 Wp. tot 300Wp.. De panelen met een wat lager vermogen zijn qua prijs/opbrengst verhouding niet zo interessant: voor het zelfde geld koop je meer opbrengst. De panelen met grote Wp. vermogens zijn interessant voor bijzondere situaties en/of als geld geen grote rol speelt.  De midden vermogens, op dit moment 240 tot 250 Wp., worden in grote hoeveelheden  geproduceerd en zijn dus prijstechnisch het meest aantrekkelijk.

Als de panelen uit China komen worden wij een beetje onzeker. Daar vliegen de fabrieken als paddenstoelen uit de grond en als de hype over is verdwijnen ze weer. Hoe zit het dan met de kwaliteit en de garantie? Die onzekerheid is begrijpelijk en een beetje terecht denken wij. Toch zijn er ook hele goede fabrikanten in China. Die laten hun producten bij alle mogelijke keuringsinstituten op kwaliteit beoordelen en mogen dan ook die certificaten voeren. De laatste ontwikkeling is dat diverse Chinese producenten de garantie (her)verzekeren bij grote Duitse verzekeringsmaatschappijen. Dat is niet alleen slim, dat doe je alleen als je overtuigd bent van je product! Uit Zuid Korea, toch een meer op het westen georiënteerde maatschappij en economie, komen ook uitstekende panelen met een goede prijs per Watt-piek. Europese producenten brengen meestal wel kwaliteit maar helaas tegen een hoge prijs.

Type zonnepanelen installatie

Er zijn twee systeem-opties

1. String-optie

De panelen produceren energie in de vorm van gelijkstroom. De gelijkstroom-kabels van de panelen moeten steeds aan elkaar doorverbonden worden: ‘in serie’. De geleverde gelijkstroom loopt dan op- en moet omgevormd worden door een omvormer tot 230v wisselstroom. Dit is de ‘string-optie’.

Voordelen van de ‘string-optie’:

  • Minder kapitaal intensief; de installatie is voordeliger
  • de installatiewerkzaamheden op het dak zijn wat eenvoudiger

Nadeel van een ‘string’ installatie

  • bij schaduw of een andere belemmering op één van de panelen neemt de opbrengst van de gehele groep panelen belangrijk af
  • als er één paneel uitvalt, valt de hele groep panelen uit!

2. Micro-omvormers optie

Achter iedere paneel wordt een micro-omvormer geïnstalleerd. Deze omvormer zet voor iedere paneel afzonderlijk de gelijkstroom om in 230v wisselstroom. De 230v uitgangen worden ‘parallel’ met elkaar gekoppeld. De spanning blijft gelijk, het vermogen loopt per paneel op.

Voordelen van de micro-omvormers:

Het rendement is gegarandeerd hoger. Afhankelijk van de situatie 5 tot 25%. Als er één paneel belemmerd wordt leveren alle andere panelen gewoon door. De garantie van de micro-omvormers is standaard vaak langer dan die van de string-omvormers .

Montage systemen

Er zijn systemen op de markt met aluminium haken die achter de panlatten gehaakt worden. Aan die haken worden dan de profielen geklikt waarop de panelen gemonteerd worden. Dit systeem werk makkelijk en snel. Toch heeft dit systeem niet onze voorkeur. Wij gebruiken stevige roestvast stalen beugels die op het dakvlak moeten worden geschroefd. Deze beugels zijn sterker en worden stevig met de dakconstructie verbonden. Daaraan worden de profielen met roestvaste bouten en moeren bevestigd. Dit systeem is iets duurder en bewerkelijker maar veel degelijker dan het klik-systeem.

Bekabeling en connectoren

De energie opgewekt door de zonnepanelen kan behoorlijk oplopen. De panelen produceren gelijkstroom. Als de panelen in serie met elkaar verbonden worden loopt de spanning en de stroom op. Dat stelt hoge eisen aan de bekabeling en de connectoren. Wij gebruiken alleen de voorgeschreven bekabeling en connectoren mét het daarbij behorende speciaal-gereedschap om de connectoren te bevestigen. Niet alleen de veiligheid van de woning heeft daar baat bij; wij willen zelf ook graag veilig werken.

Subsidie

Vanaf 2 juli 2012 is er voor particulieren subsidie beschikbaar voor zonnepanelen-installaties. Deze regeling is verlengd en de subsidiepot is bijgevuld. De subsidie wordt verstrekt via www.agentschapnl.nl. De regeling geldt voor de materialen, niet voor de montagekosten. Het bedrag is 15% van de kosten, met een maximum van € 650,00. U dient de aanvraag zelf te verzorgen, door middel van het insturen van een aanschafbewijs (de ondertekende opdrachtbevestiging) en uw eventueel nog aan te vragen DigiD-code.2.

Top